onsdag den 3. juli 2013

Dag 4 - KOREAREJSER Sommertur 2013

Kære Alle,

I dag kom varmen og solen - det var over 30 grader, også skulle vi på tur til Panmunjom - grænsen mellem Nord- og Sydkorea.

Turen gik til Hotel Lotte, hvor Korean Travel Bureau, KTB har monopol på at arrangere turerne til Panmunjom. Turerne til Panmunjom skifter fra gang til gang - og denne gang var heller ingen undtagelse. Vi besøgte for første gang Krigsmuseet som en del af turen, hvor vores koreanske guide fortalte lidt om koreakrigen og de indledende informationer om Panmujom.

Her er det Nanna på Krigsmuseet, der står og vejrer med det koreanske flag over den territoriale disputs mellem Japan og Korea.


Her dragehovedet på General Yi's skilpaddeskib.

Koreakrigen startede den 25. juli 1950 og varede i 3 år indtil 27. juli 1953, og stod mellem Sydkorea, støttet af FN og Nordkorea med Kina og daværende Sovjetunionen i ryggen. Krigen opstod primært på grund af opdelingen af Korea i Syd og Nord, i 1945, da Japan måtte opgive deres suverænitet efter at have tabt i 2. verdenskrig. USA og Sovjetunionen besluttede at "okkupere" Korea i et form for formynderskab og delte landet i en nordlig og sydlig del, hvor grænsen gik ved den såkaldte demarkationslinje ved den 38. breddegrad.

Den 25. juni 1950 valgte Kim Il Sung med sit militær at invadere Sydkorea, med det formål at forene Nord og Syd til et samlet Korea med baggrund i kommunismen.  Med Nordkoreanernes tropper på næsten 135.000 mand med support fra sovjetiske T-34 tanks blev Sydkorea hurtigt invaderet, og allerede den 28. juni 1950 blev Seoul erobret og dermed Syngman Rhees styre.

Herefter træder både FN (med de allieredes styrker for Sydkorea) og Kina (for Nordkorea) ind i krigen, hvor krigen så frem til juli 1951 rykker frem og tilbage, men ender omkring demarkationslinjen.

Der var ikke vilje til yderligere større angreb på hindanden, hvorfor de første fredsforhandlinger påbegyndes den 10. juli 1951. Det er dog først ca. 2 år senere den 27. juli 1953, at man kan underskrive en aftale om våbenhvile.

Inden vi tog op til Panmujom skulle vi lige se et andet memorial museum ved Imjingak, ved Freedom Bridge. Her ses bannere, som pårørende til dem, der faldt under Koreakrigen mindes med hilsner og ønsker på bannerne.

Her er det Christian, Sten og Anna, som står foran det lokomotiv, der i mange år havde stået ude i midten af den demilitariserede zone, DMZ som var gennemhullet af de mange skud, som den havde fået under krigen. Den blev for kun et par år siden ført her til Imjingak park, skudhullerne er tydelige nok.
 
Her er så freedombridge, der dog er blændet for enden, så der ikke er direkte adgang mod Nordkorea.

Så var det tid til frokost efter at have kørt i bus af flere omgange og set to museer. Her får vi Bulgoki Jeongul, marineret oksekød med glasnudler og svampe og mange forskellige grøntsager - mums.
 
Her er det Ole og Anny med Maria i baggrunden, der forsøger at få de lange glasnudler op. Ditte mener, at hun har fået styr på pindene, ikke dårligt.
 
Før 1950 var Panmunjom en stille landsby med en kro, og hed dengang Nulmun-ri = landsbyen ved plankebroen.
Fredsforhandlingerne, som begyndte i Kaesong den 10. juli 1951 flyttedes Panmunjom den 25.oktober 1951. Der blev indgået våbenhvile den 27. juli 1953. Det er de længste fredsforhandling i historien med 1.076 forhandlinger over 2 år og 19 dage. Nord og Sydkorea er formelt stadig i Krig, da der kun opretholdes våbenhvile med tilhørende fredsforhandlinger.

Her er bygningen, som der bliver forhandlet i mellem Nordkorea og Sydkorea eller FN. Området der er JSA = Joint Security Area er styret af FN, hvor hverken Nordkorea eller Sydkorea har nogen suverænitet.
 
Her vi inde i bygningen - Nordkorea på højre side og Sydkorea på venstre side.
 
Når der er turister fra Sydkorea, er det altid to sydkoreanske soldater og vice versa, når der er nordkoreanske gæster.
 
Her er det Larsen familien, der står på den nordkoreanske side.
 
Normalt ser man langt flere nordkoreanere holde vagt ude foran deres byging, Panmungak, måske var det fordi det var så varmt, men der stod kun en soldat, som kiggede ned til os med sin kikkert.

Her er det Casper sammen med vores FN soldat guide inde i JSA, Krupicka. Han havde været der i 6 måneder og havde yderligere 6 måneder tilbage. Han fortalte, at blandt de FN soldater, der holder vagt oppe ved Panmunjom, udgør kun 5% amerikanere, mens det for resten næsten kun er soldater fra Sydkorea.
 
En spændende dag med mange oplevelser - vi var heldige, at vi fik lov til at se stort set alt, hvad der var planlagt. Vi kom lidt sent hjem, men nogen nåede alligevel forskellige andre turistbesøg - sikke en energi!

Mange hilsner

KOREAREJSER

Ingen kommentarer:

Send en kommentar